چند گام برای ارتباط مؤثر زوجین
چطور میتوانیم بحث با همسرمان را مفیدتر و ثمربخشتر کنیم؟
مژگان عطار کارشناس ارشد عمومی روان بنه، سال اول، شماره هفتم، تیرماه ۹۵
????افراد از حدود دوسالگی شروع به تمرین صادقانه مهارتهای متقاعد کردن دیگران و مناظره با آنان میکنند. البته اولین بحثهای کلامی ما جملات یک یا دوکلمهای هستند. شنیدن صدای محزون کودکی که «نه» میگوید یا با صدای بلند و خشن و گفتنِ «من» بر مالکیتش تأکید میکند میتواند بسیار گوشخراش و اعصابخردکن باشد.
????متأسفانه برخی از ما در محیطی بزرگ میشویم که یاد میگیریم بالا بردن صدا و اصرار کردن موجب به دست آوردن آن و پیروزی میشود. «برخی دیگر از بچهها آنقدر گریه و زاری و جیغوداد میکنند تا نفسشان بند میآید.» والدین هم با دلواپسی خواستههایشان را برآورده میکنند تا ساکتشان کرده و آرامش را برقرار نمایند. بچههای دیگر ممکن است در محیطی پرورش یابند که هیچ توجهی به عقاید و خواستههایشان نشود و در بزرگسالی هیچوقت از هیچکس توقع ندارند به خواستههایشان توجه کنند.
????مذاکره روش مفیدی است. در یک دنیای سالم، ما میآموزیم که رابطهی «بده-بستان» بهتر از درخواستهای یکطرفه و بیتوجهی به نظرات طرف مقابل است. مهارت مذاکره ارزش یادگرفتن دارد. آموختن مهارت مذاکره نهتنها در روابط بینالمللی لازم است بلکه در روابط خانوادگی و ازجمله خصوصیترین و صمیمانهترین روابط نیز بسیار ارزشمند است.
????رابطه مطلوب در خانه منجر به افزایش رضایت جنسی میشود. مهارتهای ارتباطی یکی از حوزههای موردتوجه در زوجدرمانی است. صرفنظر از سن طرفین و مدتزمانی که از شروع رابطه میگذرد، توانایی انجام مذاکره مؤثر با همسر احتمالاً موجب رابطه مؤثر و رضایت جنسی میشود. مطالعه زوجهایی که در سنین دانشگاه بودند نشان داد آنها برای رابطه مؤثر ارزش قائل بودند و وجود چنین رابطهای بر لذت آنها از رابطهشان تأثیر مثبت داشته است.
اگر ندانید چطور خواستههایتان را با دیگران در میان بگذارید، بهاحتمالزیاد نمیتوانید آنها را تأمین کنید. خوشبختانه برای ارتقای مهارتهای ارتباطی دیر نیست و میتوانید صدایتان را به گوش دیگران برسانید تا شمارا درک کنند. ارتباط مؤثر نیازمند مهارت در گوش دادن فعال است. این مهارت تقریباً در تمام برنامههای آمادهسازی شغلی بخش اصلی محسوب میشود اما برای تمام کسانی که میخواهند مذاکرات و روابط مؤثری داشته باشند هم مفید است.
????10 گام برای بحث با همسر درباره مسائل کماهمیت و جزئی تا مسائل آسیبزا
???? مقاله کامل را در شماره ۷ روان بنه بخوانید.